.seminář teorie práva 14.11.2012*

Na semináři jsme se věnovali působností právních norem. Začali jsme působností teritoriální a uvedli některé příklady, kdy se na území jednoho státu aplikuje právo státu jiného. Zmínili jsme se o mezinárodním právu soukromém a o distančních deliktech.

Osobní působnost právních norem jsme demonstrovali na příkladech z trestního práva. Uvedli jsme i příklad, kdy si prostorová a osobní působnost mohou konkurovat. Dále jsme se zabývali imunitou a vyjasnili jsme pojmy indemnita a exempce.

Největší část semináře byla věnována působnosti časové. Na příkladech ze zákona o rodině, nového a současného občanského zákoníku jsme si vysvětlili rozdíl mezi platností a účinností právního předpisu a pojem legisvakance. Zároveň jsme přesně stanovili, kdy se stává předpis platným. Vysvětlili jsme si, že i po zrušení předpisu se může tento předpis aplikovat na některé právní vztahy, při jeho zrušení tedy nedochází k tomu, že by předpis přestal existovat. To jsme demonstrovali na příkladu lhůty k plnění podle nového a současného obč. zákoníku (§ 3028 odst. 3 NOZ). Dalším příkladem byly práva a povinnosti z manželství (§ 18 ZoR a § 688 NOZ). Shrnuli jsme, že při změně právní úpravy může dojít ke třem variantám:
1) Dosavadní právní úprava lpí na právním vztahu až do jeho zániku.
2) Vznik právního vztahu se posuzuje podle dosavadní úpravy, jeho obsah však podle úpravy nové.
3) Podle nové úpravy se posuzuje jak obsah, tak i vznik právního vztahu.

V případě druhém a třetím se jedná o tzv. nepravou a pravou retroaktivitu, kterou jsme dále demonstrovali na př. § 104b ZoR, § 3070 NOZ a kauzy Melčák.

Odpovědět

Aby bylo možno odpovědět, je třeba se zaregistrovat a přihlásit.

Články podle kategorií