.seminář teorie práva 13.03.2013 – 2,3*

V rámci druhého a třetího semináře jsme se věnovali problematice právních subjektů, subjektivních práv a jejich realizace. Vysvětlili jsme si pojmy právní osobnost, subjektitiva, svéprávnost, způsobilost k právním úkonům, procesní subjektivita a procesní způsobilost, pavomoc a kompetence.
Dále jsme se zaměřili detailně na fyzické osoby. Zabývali jsme se vznikem a zánikem právní osobnosti a svéprávnosti, jejím omezením a zdůraznili jsme si některé novikny úpravy NOZ od 1.1.2014.
Následně jsme se věnovali osobnám právnickým. Vysvětlili jsme si pojmy, založení, ustavení, vznik, zrušení, likvidace a zánik. Právnické osoby jsme si rozčlenili na soukromoprávní a veřejnoprávní. Dále pak na korporace, fundace a ústavy. Vysvětlili jsme si, jakým způsobem právnická osoba jedná a co je to statutární orgán.
Výklad jsme doplnili nálezem ÚS IV. ÚS 221/98 o Vězeňské službě ČR, IV. ÚS 3102/08 o vztahu volebního práva a zbavení způsobilosti k právním úkonům a dále IV. ÚS 412/04 o zbavení procesní způsobilosti.

Druhým velkým tématem bylo subjektivní právo a právní povinnost. Vymezli jsme si tyto pojmy a dále se zabývali objektem subjektivních práv, a to primárním (dare, facere, omitere, pati) a sekundárním. V této souvislosti jsme si vysvělili, jak nově chápe nový občanský zákoník pojem věci. Dále jsme zmínili dělení subjektivních práv na absolutní a relativní, hmotně- a procesněprávní, soukromá a veřejná, hlavní a vedlejší.

Na příštím semináři se budeme zabývat realizací subjektivních práv a následně zejména právními skutčnostmi.

Odpovědět

Aby bylo možno odpovědět, je třeba se zaregistrovat a přihlásit.

Články podle kategorií